جشنواره ی جشنواره ها
جشنواره ی جشنواره ها به سیاق دوره های پیشین، مجموعه ای از فیلم های موفق و مطرح جهان است که در جشنواره هایی از جمله انسی، زاگرب، هیروشیما، اتاوا و ... درخشیده اند و می تواند برای کسانی که فرصت دیدن تمام رویدادها و فیلم های جشنواره را ندارند مفید باشد.
گذر از رنگ ها: مرور بر آثارجولیا گرومسکایا و شیوا صادق اسدی
شیوا صادق اسدی و جولیا گرومسکایا فیلمسازانی هستند که هر یک به شیوه ی خاص خود تجربهها، رؤیاها و درونیات خود را در قالب مدیوم انیمیشن به بیان در می آورند و از این حیث، فیلم های آن ها را می توان خودبیانگر و شخصی قلمداد کرد. سیّالیت در انتقال نماها، استفاده از مورف و شعر بصری از ویژگی های مشترک این دو فیلمساز است. فیلم های جولیا گرومسکایا، فضایی رؤیاگون دارند و بازتاب دهنده ی نگاه شاعرانه، تغزّلی و خوشبینانه ی او به زندگی هستند. در حالی که فیلم های شیوا صادق اسدی داستان- محورتر هستند و با کاربست روایت های غیرخطّی و درونگرایانه، کابوس ها، ترس ها، درونیات و وجوه تاریک روان انسان را به روی پرده ی سینما می آورند. حیوانات در فیلم های هر دو فیلمساز نقش های خاصّ خودشان را ایفا میکنند و پا به جهان فیلم ها میگذارند. گو اینکه روبهرو شدن با این ابعاد حیوانی، بخش ناگزیری از مواجهی ما با خود ما و لایه های پنهان تر و غریزی تر وجود ماست.
فیلم های هر دو فیلمساز پیوند عمیقی با هنرهای زیبا و به ویژه جهان نقاشی دارد و حاصل کنکاش ها و جستجوگری های بی پایان برای خلق یک دنیای فردیّت یافته است. در فیلم های هر دو فیلمساز، تاشهای قلم مو پرده از ارتعاشات و حالات درونی خالقشان بر می دارد. ضربه قلم ها در فیلم های جولیا گرومسکایا، آرام و ملایم و در فیلم های شیوا صادق اسدی بیپروا و مضطرب هستند. رنگ در فیلم های هر دو فیلمساز نقش بیانی مهمّی در خدمت فضا و یا داستان فیلم ایفا میکند. پالت رنگی جولیا گرومسکایا دربرگیرندهی رنگ های متنوّع و روشن است که دیدن فیلم های او را به تجربه ای دلپذیر و سفری شیرین در دنیایی پر از رنگ تبدیل میکند. در حالی که پالت رنگی شیوا صادق اسدی در برگیرنده ی خاکستری ها و رنگ های تیره و چرکی است که هماهنگ با فضای تهدیدکننده و دنیای درونی شخصیّت های فیلم هایش، گاه گاهی زمینه را برای تاثیرگذاری یک رنگ تند خالص (همچون زرد ، قرمزو یا صورتی و...) فراهم میکند. از سوی دیگر، شیوا صادق اسدی در فیلم هایش به موضوعاتی همچون روابط انسانی به ویژه در محیط خانواده ، مدرسه و... می پردازد و از این رو فضاهای فیلم هایش غالباً فضاهای بسته و داخلی هستند در حالی که فیلم های جولیا گروسکایا، بیننده را به گردشی بی انتها در مزارع، دشت ها و فضاهای باز و بیکران دعوت میکنند. مواجه با چنین تضادهای نیرومندی در کنار اشتراکاتی که مابین فیلمهای این دو فیلمساز وجود دارد، میتواند برای مخاطب تجربهای جذّاب را رقم بزند.
دو دهه با اسکاری های پويانمايی
جشنواره پویانمایی تهران در دوره های مختلف میزبان و نمایش دهنده تعدادی از انیمیشن های کوتاه برنده و نامزد جایزه اسکار بوده است. این آثار در دوره های دوم، سوم، هشتم، دهم و یازدهم جشنواره به نمایش درآمده و مورد استقبال مخاطبان جشنواره قرار گرفته بودند. برآن شدیم تا در بخش ویژه ای، به تماشای دوباره این آثار بنشینیم.
مستند انیمیشن ایرانی
این مستند برپایه پژوهشی جامع با موضوع انیمیشن ملی ایران، ضمن پیگیری و تحلیل روند پیدایش و شکل گیری انیمیشن در ایران، زوایای پنهان مانده و رخدادهای فراموش شده ای از آن را به نمایش می گذارد. تولیدات انیمیشن در وزارت فرهنگ و هنر، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، تبلیغات بازرگانی، سریال های تلویزیونی، آثار مستقل و تجربی و نیز انیمیشن های سینمایی از مهم ترین حوزه ها و جریان های تاریخ انیمیشن ایران به شمار می روند که این فیلم به آن ها پرداخته است.
آغازگران: مرور بر آثار مرتضی ممیز و فرشید مثقالی
در این بخش، برخی از آثار انیمیشنی که دو هنرمند برجسته کشور زنده یاد مرتضی ممیز و فرشید مثقالی در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ساخته اند، به نمایش درمی آید. این آثار، به همت اداره کل امور سینمایی و تئاتر کانون، ترمیم دیجیتال و اصلاح رنگ شده اند.